Blog

Isı Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

Isı Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

Binaların enerji performansını etkileyen ısı yalıtım uygulamaları yapılırken doğru malzemelerin seçilmesi oldukça önemlidir. Günümüzde pek çok teknik ile ısı yalıtımı yapılmaktadır. Bu yazımızda, en çok kullanılan ısı yalıtım malzemelerinden beyaz EPS ısı yalıtım levhası, karbon takviyeli ısı yalıtım levhası ve taşyünü ısı yalıtım levhası hakkında bilgi vereceğiz.

EPS (Beyaz) Isı Yalıtım Levhası 

EPS, polistiren taneciklerin şişirilmesi ile elde edilir. Bu malzemenin %98’İ hareketsiz kuru havadan oluşur. Eğer aradığınız ısı yalıtım malzemesi fiyat / performans açısından ekonomik bir seçenek ise eps ısı yalıtım levhası sizin için uygun bir tercih olabilir.

Beyaz eps zamanla incelmez, üretildiği kalınlığı korur. Binanın ısı yalıtım projesine göre farklı yoğunluklarda üretilme imkanı vardır. Beyaz eps ısı yalıtım levhası yüksek ısı yalıtımı sağlar. Isı iletkenlik grubu 0,040’tır. Ek olarak bina ömrünce yalıtım görevine devam etme özelliğine sahiptir.

Karbon Takviyeli Isı Yalıtım Levhası

Karbon takviyeli ısı yalıtım levhaları yeni nesil malzemelerden biridir. Karbon takviyeli ısı yalıtım levhaları ısı iletkenliğini azaltan kızıl ötesi emiciler ve yansıtıcılara sahiptir. Bu özelliği ile geleneksel EPS levhalara göre çok daha yüksek performans gösterir. 

Karbon takviyeli ısı yalıtım levhalarının ısı iletkenlik grubu 0,035’tir. Basınca karşı dayanıklıdır ve çevre dostudur.

Taşyünü Isı Yalıtım Levhası

Taşyünü, doğada bulunan volkanik kayaçlardan elde edilen bir malzemedir. Bazalt taşının çok yüksek sıcaklıklarda eritilip elyaf haline getirilmesi ile oluşturulur. Taşyünü ısı yalıtım levhası inorganik yapısı sayesinde bakteri ve mikroorganizma üretmez. 

Taşyünü ısı yalıtım levhası A1 tipi yanmaz sınıfındadır. Yüksek ısı yalıtımı sağlar ve aynı zamanda neme karşı dayanıklıdır.  Taşyününün çok bilinmeyen bir diğer özelliği ise ses yalıtımında da yüksek performans sağlamasıdır. Bu malzeme akustik düzenlemelerde tercih edilebilir. 

Binalarda ısı yalıtımı yapılırken ısı yalıtım levhası olarak yukarıda sayılan malzemelerden biri seçilebilir. Ancak ısı yalıtımı yapılabilmesi için bazı yardımcı malzemelere de ihtiyaç duyulacaktır. Bu malzemeleri aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Isı Yalıtım Levhası Yapıştırma Harcı ve Sıvama Harcı
  • Dekoratif Sıva Astarı
  • Donatı Filesi
  • Köşe Profilleri
  • Dübeller