Blog

Isı Yalıtımı Nedir?

Isı yalıtımı genel olarak yapılardaki ısının kontrol altına alınmasını sağlayan uygulamalardır. Bu yazımızda ısı yalıtımı ile ilgili kapsamlı bilgilere sahip olacaksınız.

Yapılan bir araştırmaya göre Dünyada üretilen toplam enerjinin yaklaşık %50’si binalarda tüketiliyor. Binalarda tüketilen enerjinin de çok büyük bir kısmı binaların ısıtılmasında veya soğutulmasında kullanılıyor. Ancak doğru bir yalıtım uygulaması ile ısıtma ve soğutma giderlerinde büyük bir tasarruf sağlanabilir. Ülkemizde de son yıllarda önem kazanan uygulamalardan biri olan ısı izolasyonu ile ilgili detaylı bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı geçişini azaltan ısı yalıtımı binalar için büyük bir önem taşır. Yalıtımsız bir binada pencerelerden yaklaşık %10-%25 oranında ısı kaybı yaşanırken dış cephelerden %50 oranında ısı kaybı yaşanır. Bu nedenle binalarda ısı yalıtımı enerji tasarrufu açısından oldukça kritik bir uygulamadır. 2011 yılında Enerji Verimliliği Kanunu ile ısı yalıtımı zorunlu hale getirilmiştir.

TS 825 Nedir?

TS 825, ülkemizdeki binaların ısıtılmasında kullanılan enerjiyi sınırlayan, enerji tasarrufu sağlayan, ihtiyaç duyulan enerji tüketiminin hesaplanmasında kullanılacak hesap metodunu ve değerlerini belirleyen bir standarttır.

TS 825 ile birlikte henüz binaların proje aşamasında detaylı bir izolasyon planı hazırlanır. Bu hesaplamalarda ülkemiz beş bölgeye ayrılmıştır ve her derece- gün bölgesine göre hesaplamalarda kullanılan bazı aylık sıcaklık ortalamaları, güneş ışınım değerleri vardır.

Isı Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Isı yalıtımı, diğer bir değişle mantolama karşımıza yalnızca dış cephe yalıtımı olarak çıkmaz. Aynı zamanda çatılarda yalıtım, duvarlarda yalıtım, pencere ve kapılarda izolasyon yapılmaktadır. Ancak en çok enerji tasarrufu sağlayan duvarlarda yapılan dış cephe mantolama uygulamalarıdır.

Dış cephelerde yalıtım, ısı geçişini en aza indiren malzemelerin binanın dış cephesine monte edilmesi ile yapılır. Ana malzeme ısı yalıtım levhası olmasına rağmen, bu malzemeyi duvara monte etmek için kullanılan köşe profilleri, dübeller, levha yapıştırma harcı gibi malzemelerin de en az ısı yalıtım levhası kadar özenle seçilmelidir. 

İzolasyon malzemelerini seçmek kadar ısı yalıtımını yapacak uygulamacının da doğru seçilmesi önemlidir. Dış cephe mantolama yaptırırken uygulamacınızın mutlaka deneyimli ve özenli olmasına dikkat ediniz.

Bir sonraki yazımızda mantolama uygulamalarında kullanılan malzemeler ile ilgili detaylar verecek, taşyünü, EPS köpük ve karbon takviyeli ısı yalıtım levhası arasındaki farkları anlatacağız